Pyszne i tanie rogaliki Babci

Smakują wyśmienicie. U nas cieszą się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko znikają.

Składniki:

½ kg mąki tortowej typ 450

200 g masła 82%

5 dag drożdży z kostki

200 g kwaśnej śmietany 18%

3 łyżki cukru brązowego

1 jajko

200 g orzechów włoskich

400 g masła z orzechów arachidowych Peanut Butter Smooth (96% orzeszków)

Cukier puder



Wykonanie:

Masło rozpuścić na małym ogniu (nie gotować). Śmietanę, drożdże i cukier rozpuścić na małym ogniu (mają być tylko letnie, nie gotować!!!). Zdjąć z ognia i wlać do miski, dodać trochę maki, roztopione masło (letnie) oraz jajko rozbite trzepaczką. Mieszać dodając resztę maki. Na koniec wyrobić ciasto rękoma. Orzechy zmielić w blenderze i połączyć z masłem orzechowym.

Jeśli chcemy uzyskać mniejsze rogaliki dzielimy ciasto na trzy lub cztery części. Ja podzieliłam na dwie i otrzymałam duże rogale. W sam raz jeden na raz 😉

Rozwałkować jedną część ciasta, nałożyć i rozsmarować masę orzechową i zwijać rogale. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 18-20 minut. Polukrować lub ozdobić według uznania.

Smacznego!!!

Polecam również: http://www.przepisybabci.com.pl/2019/09/25/czy-wiesz-kiedy-drozdze-sa-swieze-test-na-swiezosc/



2 thoughts on “Pyszne i tanie rogaliki Babci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *