Pieczeń schabowa na kanapki lub obiad a la pieczeń rzymska

To perfekcyjne połączenie schabu z papryką, cebulą, serem i sosem czosnkowym. Wprost idealna na kanapki i na obiad. Smakuje wyśmienicie 🙂 Polecam 😉

Składniki:

600 g schabu bez kości

1 cebula

10 dag sera żółtego

½ papryki czerwonej (może być mrożona)

1 ½ łyżki majonezu

1 ząbek czosnku

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, kurkuma, papryka czerwona mielona



Wykonanie:

Ja zaczynam od przygotowania sosu czosnkowego. Wykładam majonez do małej miseczki, do tego wyciskam przez praskę czosnek i mieszam.

Schab kroimy na 6 kawałków, cienko rozbijamy na prostokąty. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, a paprykę w podłużne paski. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Schab będziemy łączyć parami. Schab posypujemy przyprawami, jeden kawałek z pary smarujemy sosem czosnkowym.

Układamy na nim paprykę, cebulę i posypujemy serem. Przykrywamy drugim kawałkiem, końcówki możemy połączyć tłuczkiem do kotletów. Zwijamy roladkę i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym dużym kawałkiem papieru do pieczenia. Tak samo postępujemy z kolejną parą kawałków schabu i układamy ściśle na poprzedniej roladce. Powtarzamy do wyczerpania składników. Następnie ściśle owijamy w papier i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 65 minut. Następnie podkręcamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia możemy zdjąć wierzchni papier, aby pieczeń się przypiekła. Podawać dowolnie na kanapki lub do obiadku.

Smacznego!!!

Polecam również: http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/schab-na-kanapki-lub-obiad-w-pysznej-marynacie/



4 thoughts on “Pieczeń schabowa na kanapki lub obiad a la pieczeń rzymska

    1. Mi ostatnio też właśnie wszystko się znudziło i postanowiłam pokombinować. Nie żałuję, bo było pyszne 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *