Pierniki jak u Babci – nie wymagają leżakowania

Pyszne i proste świąteczne pierniczki według trochę zmienionej receptury mojej Babci, ponieważ zamiast białego cukru dodałam brązowy. Są miękkie zaraz po upieczeniu i nie muszą leżakować. Można je od razu konsumować 😉

Pycha 🙂

Składniki:

½ szklanki miodu naturalnego

200 g masła

1 szklanka cukru brązowego

2 jajka

2 opakowania przyprawy do piernika lub ciastek korzennych

2 łyżeczki sody

640 g mąki wrocławskiej



Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki (mąka, soda, przyprawy) wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Masło, cukier i miód rozpuścić na małym ogniu, nie gotować. Ostudzić. Dodać do sypkich składników. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm, delikatnie posypując mąką, aby się nie kleiło. Wyciąć pierniczki. Jeśli chcemy powiesić je na choince trzeba zrobić dziurkę słomką.

Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 8 minut. Ozdobić według uznania. Miłej zabawy 🙂

Smacznego!!!

Na święta polecam też pyszny serniczek: http://www.przepisybabci.com.pl/2019/11/03/sernik-krowkowo-orzechowy-puszysty-i-delikatny/



2 thoughts on “Pierniki jak u Babci – nie wymagają leżakowania

    1. Nie myślałam jeszcze o tym, aby zastąpić cukier. Ale dzięki Jenn za podpowiedź. Może coś uda się zrobić. Nie obiecuję na 100%. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *