Zrazy Chłopa z wieprzowiny – smaczne i sycące

Pychotka 😉

Dzisiaj polecam soczyste zraziki z wieprzowiny. To świetny pomysł na rodzinny obiad. Zapraszam do wypróbowania 😉

Składniki:

300 – 400 g schabu bez kości

Ogórki kiszone

Papryka

Cebula

100 g kiełbasy krakowskiej

Ser

Masło

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, kurkuma, papryka czerwona mielona, czosnek niedźwiedzi suszony



Wykonanie:

Mięso podzielić na trzy lub cztery kawałki w zależności, jakiej wielkości zrazy chcemy otrzymać. Następnie dobrze rozbić. Posypać z przyprawami. Jeśli nie chcemy używać masła możemy każdy zraz posmarować musztardą. Ogórki, paprykę, cebulę, kiełbasę, ser i masło pokroić na podłużne paski (tak jak na zdjęciu). Nadziać każdego zraza i zwinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  Pokroić resztki ogórka, papryki, cebuli i kiełbaski J. Zalać ½ szklanki zimnej wody.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 1 godzinę i 10 minut. Podczas pieczenia obracać zrazy, aby nie przypaliły się z jednej strony i w razie konieczności podlewać wodą. Na końcu robię sos. Zlewam sos z mięsa do małego garnuszka. Zagotowuję z przyprawami (ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liść laurowy. W ½ szklanki wody rozrabiam 3-4 łyżeczki mąki i wlewam do gotującego się wcześniej sosu. Ponownie gotuję przez chwilę. Najczęściej podaję z ziemniakami i fasolką w sosie pomidorowym własnej roboty: http://www.przepisybabci.com.pl/2019/08/15/fasolka-w-zalewie-pomidorowej-w-sloiki-na-zime/

Smacznego!!!



2 thoughts on “Zrazy Chłopa z wieprzowiny – smaczne i sycące

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *