Dzisiaj polecam Wam pyszne ciasteczka według przepisu mojej Babci. Pamiętam jak wypiekałyśmy stosy ciastek na Święta, a ten zapach …, jaki rozchodził się po naszym domu jest nie do opisania. Tradycyjne smakowitości. Są tanie i łatwe w wykonaniu 😉

Składniki:

250 g masła

125 g margaryny

500 g mąki typ 650

125 g cukru pudru

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

Ok. 25 – 30 dag marmolady z malin lub porzeczek

Biała czekolada



Wykonanie:

Mąkę i cukier puder przesiej przez sitko. Dodaj posiekane masło i margarynę oraz proszek do pieczenia, żółtka i proszek budyniowy. Składniki zagnieść rękoma.

Ciasto podziel na połowę i rozwałkuj na grubość ok.4 milimetrów (aby nie było za cienkie). Wykrawaj z ciasta dowolne kształty. W najwyżej w połowie ciastek po środku zrób dziurkę małym kieliszkiem.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej ciastka (nie musisz zostawiać zbyt dużych odstępów). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12 minut.

Część upieczonych ciastek (bez dziurek) posmaruj marmoladą. Na wierzch kładź ciasto z dziurką lub bez, lekko dociśnij. Polej rozpuszczoną białą czekoladą lub lukrem. Dekoruj ciasteczka według własnego pomysłu i podziel się w komentarzu. Zapraszam 🙂

Smacznego!!!



4 thoughts on “Ciasteczka Babuni na budyniach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *