Sernik krówkowo – orzechowy – puszysty i delikatny

Pyszny i delikatny serniczek. Polecam 🙂

Ten przepis dostałam od koleżanki, ale praktycznie cały zmodyfikowałam. Przedstawiam Wam wyjątkowy w smaku, puszysty i delikatny sernik krówkowo – orzechowy według mojego pomysłu. Z pewnością będzie smakował całej „rodzince”, ponieważ to doskonała kompozycja twarogów, masła orzechowego oraz orzechów, a jak mówi Sophia Loren: “Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów ” . Polecam i życzę smacznego 😉

Spód:

Składniki:

300 g herbatników

2 czubate łyżki masła orzechowego z orzechów arachidowych Peanut Butter Smooth (96% orzeszków)

110 g masła 82%



Wykonanie:

Herbatniki rozkruszamy w chopperze lub blenderze. Wsypujemy do miski. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy. Zabieramy się za przygotowanie masy serowej.

Masa serowa:

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (ja używam President)

220 g twarogu Capri (ser typu włoskiego)

5 jajek

230 g śmietanki 30%

1 opakowanie cukru waniliowego

1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego

1 płaska łyżka mączki ziemniaczanej

115 g masła orzechowego z orzechów arachidowych (j.w.)

150 g cukru brązowego

Wykonanie:

Do miski wkładamy twaróg, twaróg Capri, cukier waniliowy, cukier brązowy, budyń i mączkę ziemniaczaną. Mieszamy chwilę na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Następnie stopniowo wlewamy śmietanę oraz dodajemy po jednym jajku. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Zbyt długie ubijanie spowoduje, że masa za mocno się napowietrzy, a tego nie chcemy J. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Następnie skręcamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Studzimy ok. 1 godziny przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Ja wyjmuję z piekarnika, odstawiam jeszcze na godzinę i zabieram się za polewę.

Polewa:

Składniki:

100 g cukierków krówek

100 g śmietanki 30%

 1 czubata łyżka masła orzechowego (j.w.)

60 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Orzechy posiekać na kawałki. Do garnuszka włożyć pozostałe składniki i rozpuścić na bardzo małym ogniu. Uważać, aby cukierki się nie przypaliły. Gorącą polewą polać wierzch sernika i posypać posiekanymi orzechami.

Polecam też: http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/puszysty-sernik-z-czekoladowa-nuta/

Smacznego!!!



6 thoughts on “Sernik krówkowo – orzechowy – puszysty i delikatny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *