Angielskie ciasteczka maślane z twarogiem i cynamonem

Kocham tradycyjną kuchnię, ale wciąż szukam nowych smaków. Ten przepis mam od pewnej zaprzyjaźnionej Angielki, a ciasteczka są smaczne, choć mogą wydawać się nietypowe, bo z odrobiną twarogu 😉

Składniki:

Ok. 2 ½ – 3 szklanek mąki tortowej

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

¾ szklanki cukru brązowego

100 g twarogu (ja dałam Capri, ale może być twaróg z kostki)

180 g masła 82% o temp. pokojowej

1 łyżka olejku migdałowego

6-8 daktyli



Wykonanie:

Twaróg, masło, cukier oraz olejek utrzeć mikserem.

Następnie dodać ok. 2 ½ szklanki mąki i pozostałe sypkie składniki oraz posiekane daktyle.

Ciasto dobrze wyrobić ręką, w razie konieczności podsypać mąką. W sumie nie zużyć więcej jak 3 szklanki mąki. Wszystko dobrze wyrobić. Z ciasta formować w rękach kulki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać. Zachować odstępy.

Można też ciasto rozwałkować i wycinać ciastka foremką do ciastek. Piec w piekarniku termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez około 20-25 minut. Do zrumienienia.



Smacznego!!!

2 thoughts on “Angielskie ciasteczka maślane z twarogiem i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *