Wiesz wszystko o czyszczeniu, przechowywaniu i gotowaniu jajek?

Jajka to skarbnica witamin A, E, D, i K oraz witamin z grupy B oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu i kwasu foliowego. Zawarte w jajkach kwasy omega-3 neutralizują szkodliwe działanie cholesterolu. Poza tym jajka to najlepiej przyswajalne źródło białka. Przede wszystkim mają mało kalorii, bo sztuka ma ich 75 kcal, a przy tym zapewniają sytość. Według WHO dorosła, zdrowa osoba, może zjeść do 10 sztuk tygodniowo 🙂



5 thoughts on “Wiesz wszystko o czyszczeniu, przechowywaniu i gotowaniu jajek?

  1. Bardzo przydatny wpis 🙂 Zastanawia mnie jedno, dlaczego w UE jajka sprzedaje się niemyte, a w USA myte i w obu przypadkach mają to być sposoby na walkę z salmonellą 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *