Pawi ogon – najlepsze ciasto z mascarpone

To naprawdę najlepsze ciasto, jakie jadłam do tej pory. Mogłabym je jeść cały czas. To ciasto zachwyci każdego smakiem i wyglądem. Polecam 🙂

Ciasto na biszkopt:

5 jajek

1 szklanka cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 ½ łyżki mąki tortowej

2 łyżki budyniu waniliowego

1 łyżeczka proszku



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Ubijając  dodawać cukier, a następnie żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesianą przez sitko mąkę, mączkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń i wymieszać delikatnie łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez 20 minut. Natychmiast po upieczeniu biszkopt zwinąć w roladę. Ciasto na blachę wielkości piekarnika (u mnie 30cm x 40cm).

Ciasto bezowe:

4 białka

130 gram cukru kryształ

130 gram cukru pudru

Szczypta soli




Wykonanie:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując dodawać cukier kryształ. Następnie dodać cukier puder przesiany przez sitko i wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować krążek o średnicy ok.30 cm. Piec 20 minut w temp. 150 stopni C i 110 minut w temp. 120 stopni C.

Masa mascarpone:

250 gram serka mascarpone

½ litra śmietany kremówki 36%

4 żółtka

1 szklanka mleka

4 łyżki cukru waniliowego (robionego samodzielnie) lub 1 paczka cukru wanilinowego i 3 łyżki cukru kryształ

2 łyżki żelatyny bez namaczania

Wykonanie:

Żółtka rozmieszać z 2-3 łyżkami mleka i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka zagotować. ½ zagotowanego mleka wlać do żółtek w celu zahartowania. Następnie wlać do pozostałej części mleka i zagotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Natychmiast po zagotowaniu, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Jeśli mamy żelatynę, którą trzeba namoczyć, to najpierw musimy żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Następnie dodać do masy jak wyżej i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno. Ubijając dodawać mascarpone. Następnie ubijając na małych obrotach dodawać wystudzoną masę z żółtkami.

Wykonanie ciasta:

1 słoik powideł lub marmolady malinowej (ja miałam własnego wykonania) 0,33l, lub wg własnego uznania

Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować marmoladą. Zwinąć w roladę i kroić na kawałki o szerokości 1 cm.

Miskę o średnicy około 25 cm lub durszlak wyłożyć papierem do pieczenia lub przeźroczystą folią spożywczą i wykładać zaczynając od dna kawałki rolady. Następnie wyłożyć masę. Położyć na to odpowiednio dopasowany krążek bezy.

Wstawić na około 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnie ciasto przełożyć na talerz. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!



4 thoughts on “Pawi ogon – najlepsze ciasto z mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *