Ślimaczki z budyniem i powidłami

Pyszne, wyborne i smaczne nawet na drugi dzień po upieczeniu. Te ślimaczki to doskonała kompozycja ciasta drożdżowego z budyniem, powidłami i kruszonką. Polecam 🙂

Masa budyniowa

Składniki:

250 ml mleka

25 g proszku budyniowego waniliowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka olejku pomarańczowego

Wykonanie:




200 ml mleka zagotować z cukrem i olejkiem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto drożdżowe:

Składniki:

Ok. 550 g mąki do wypieków drożdżowych typ 650

100 g masła

40 g drożdży

200 ml mleka

½ szklanki cukru

1 jajko

1 żółtko

Szczypta soli

Wykonanie:



Ok. 500 g mąki wsypać do miski. Dodać cukier i sól, wymieszać. Mleko wlej do małego garnuszka, dodaj pokruszone drożdże i rozpuść na małym ogniu (nie gotuj, mleko może być delikatnie ciepłe).  Dodać do mąki. Masło rozpuścić (nie gotować). Dodać do pozostałych składników. Dodać żółtko oraz jajko. Dobrze wyrobić rękoma. Jeśli ciasto się klei trzeba dosypać trochę mąki i wyrobić. Uwaga!!! Nie przesadzajmy z mąką, ciasto ma być pulchne (nie sypać więcej jak ok. 550-570g mąki). Wyrobione ciasto odstawić na ½ godziny w ciepłe miejsce (np. do zimnego, zamkniętego piekarnika) lub przykryć czystą ściereczką.

Kruszonka:

1 łyżka czubata masła

1 ½ łyżki cukru

1 łyżka wiórek kokosowych

Mąki tyle co dość

Z wyżej wymienionych składników wyrobić kruszonkę.

Dodatkowo: 200 g powideł lub marmolady z malin

Wykonanie ślimaczków:

Po ½ godziny ciasto posypać delikatnie mąką, przerobić. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub papierze do pieczenia (też podsypanym mąką, nie przesadzamy z tą mąką J). Wielkość rozwałkowanego ciasta to kwadrat o wymiarach mniej więcej ok. 30cm x 40cm. Rozwałkowane ciasto posmarować budyniem i powidłami, tak jak widoczne to jest na zdjęciu. Zwinąć w rulon, jak na roladę. Odcinać ostrym nożem paski wielkości ok. 2 cm. Układać na blasze wielkości piekarnika (u mnie tj. 30cm x 40cm). Spłaszczać rękoma. Ułożone ślimaczki posypać kruszonką. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 20 – 22 minuty (do zrumienienia). Po przestudzeniu można polać lukrem.

Smacznego!!!



4 thoughts on “Ślimaczki z budyniem i powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *