Jabłecznik z budyniem według przepisu mojej Mamy

Bardzo smaczny jabłecznik. Smakuje równie dobrze jak wygląda. Sprawdza się, kiedy mam więcej czasu, aby go przygotować. Goście będą zachwyceni 🙂

Składniki:

½ kg mąki tortowej typ 450

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

200 g zimnego masła 82%

¾ szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu

3 całe jajka

Szczypta soli

750 ml mleka

2 budynie waniliowe lub śmietankowe



Ok. 1,5 kg jabłek (musi zostać 1 kg bez skóry i ziaren)

2 łyżki cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obrać i wydrążyć z ziaren. Po oczyszczeniu powinniśmy mieć 1 kg jabłek. Tak przygotowane jabłka pokroić w drobną kostkę. Posypać cynamonem i wymieszać. Odstawić.

Z mąki, proszku, masła, cukru, jajek i szczypty soli zagnieść ciasto.

Z mleka odlać 1 szklankę. Rozpuścić w niej budyń. Resztę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Dodać rozpuszczony budyń. Pogotować przez chwilę. Przestudzić.



Ciasto podzielić na dwie części. 2/3 ciasta rozwałkować i przenieść na wałku (lub rozwałkować specjalnym wałeczkiem do ciasta na blaszce), na spód blachy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 25cm x 35cm.

Odcisnąć sok z jabłek. Jabłka rozłożyć w miarę równomiernie na cieście.

Następnie wyłożyć budyń.

Przykryć pozostałym ciastem. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *