Kostka czekoladowa według przepisu mojej Babci

Dzisiaj ponownie ciasto z „babcinego” zeszytu; pyszne, kakaowe. Dzieci będą zachwycone. Ciasto rozpływa się w ustach 🙂

Składniki:

3 jajka (2 całe + 1 żółtko)

250 g masła 82%

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 ½ szklanki mąki tortowej typ 450

3 łyżki kakao

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki gęstej marmolady (np. z malin lub z aronii )



Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać jajka (2 całe i 1 żółtko), ucierać mikserem. Dodać sypkie składniki przesiane przez sitko i ponownie wymieszać mikserem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać marmoladę i wymieszać mikserem. Przełożyć na blachę (23cm x 23cm), wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą. Przepis na polewę znajduje się przy cieście: http://www.przepisybabci.com.pl/2019/08/31/ciasto-orzechowe-pychotka/

Smacznego!!!



3 thoughts on “Kostka czekoladowa według przepisu mojej Babci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *