Ciasto orzechowe z musem jabłkowym

Witajcie,

Dzisiaj polecam pyszny orzechowiec z jabłkami. W połączeniu z kremem orzechowym smakuje rewelacyjnie i z pewnością zaspokoi gusta waszych gości. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach 🙂

Biszkopt orzechowy:

Składniki:

5 jajek

25 dag mielonych orzechów

¾ szklanki cukru

3 łyżki mąki tortowej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli



Wykonanie: Orzechy zmielić w chopperze lub blenderze. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Ubijając partiami dodawać cukier. Dodać żółtka, ubić. Składniki sypkie zmieszać razem i na koniec stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką. Gotowe ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 23cm x 35cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

Krem orzechowy:

Składniki:

¾ szklanki mleka

¾ szklanki cukru pudru

15 dag grubo mielonych orzechów

20 dag masła

1 cukier waniliowy



Wykonanie: Mleko, cukier, cukier waniliowy prażyć w garnku na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Masę przestudzić. Masło utrzeć dodając partiami przestudzone orzechy.

Mus jabłkowy:

Składniki:

1 kg jabłek obranych i oczyszczonych z ziaren

2 galaretki agrestowe lub winogronowe

1 szklanka wody

Wykonanie:

Obrane i oczyszczone jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać szklankę wody i gotować chwilę, zależy od gatunku jabłek. Muszą być aldente. Zdjąć z ognia, wsypać dwie galaretki. Dobrze wymieszać. Przestudzony i lekko gęstniejący nakładać na krem.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt orzechowy – krem orzechowy – mus jabłkowy  

Smacznego!!!

http://www.przepisybabci.com.pl/2019/08/31/ciasto-orzechowe-pychotka/



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *