Zapiekane ziemniaki z kukurydzą

Witajcie,

Ostatnio oglądałam program z „Wege Babcią” i postanowiłam przygotować taki oto obiad. Nie mam pojęcia czy jest on do końca wege, ale najważniejsze, że bez mięsa. Polecam!!!

Składniki:

4 średnie ziemniaki

2 kolby kukurydzy

Ok. 100g masła 82%

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, bazylia, kurkuma, natka pietruszki, papryka czerwona mielona



Wykonanie:

Ziemniaki wcześniej ugotować. Gotować ok. 10-15 minut. Przeciąć na połowę i ponacinać. Połowę masła (ok. 50g) wymieszać z solą, pieprzem cytrynowym, bazylią, kurkumą oraz przetartym czosnkiem. Tak przygotowaną papką natrzeć ziemniaki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Kolby kukurydzy obrać, umyć. Posmarować resztą masła wymieszaną z solą, pieprzem cytrynowym, suszoną natką pietruszki i czerwoną papryką mieloną. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Ziemniaki i kukurydzę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 30 – 40 minut, do zrumienienia.

Podawać według uznania.

Smacznego!!!  



Poniżej przepisy bez mięsa:

http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/pyszny-pasztet-z-soczewicy/

www.przepisybabci.com.pl/recipe/placuszki-na-zsiadlym-mleku-z-twarogiem-i-jablkiem/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *