Ciasto orzechowe – pychotka

Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne ciasto na weekend – ciasto orzechowe z kremem orzechowym. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu, a poza tym zawiera w swoim składzie tylko cukier brązowy nierafinowany – demerara. Chciałabym tu dodać, abyście uważali kupując cukier brązowy, ponieważ łatwo jest trafić na „podróbkę” tego cukru, a jest on w takim przypadku barwiony tylko karmelem. Ja osobiście mam sprawdzone dwie firmy i tylko taki cukier kupuję, zaznaczę tutaj, że nie jest to tani cukier, ale czasami dla zdrowia warto wydać trochę więcej.

Ciasto orzechowe:

Składniki:

7 jajek

1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego – demerara

20 dag orzechów włoskich

3 łyżki mąki tortowej

3 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli



Wykonanie:

Orzechy zmielić w chopperze lub blenderze na sypką mąkę.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Ubijając partiami dodawać cukier. Dodać żółtka, ubić. Składniki sypkie zmieszać razem i na koniec stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką. Gotowe ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 23cm x 35cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 45 minut. Przestudzone ciasto podzielić na połowę.

Krem orzechowy:

Składniki:

½ litra mleka

½ szklanki cukru brązowego

2 łyżki mąki tortowej

2 łyżki maczki (skrobi) ziemniaczanej

200 g masła (1 kostka)

12 dag orzechów włoskich

Wykonanie:

Orzechy zmielić, tym razem nie na sypka mąkę, tylko na grubsze kawałki. 1 szklankę mleka zagotować z cukrem, w drugiej rozpuścić mąki (tortową+ziemniaczaną). Ugotować jak budyń. Jak gotowy budyń przestygnie połączyć z masłem (miksować partiami dodając masło). Na końcu wsypać orzechy i wymieszać łyżką.

Przełożenie ciasta po upieczeniu:

½ ciasta orzechowego (spód) – 2/3 kremu – przykryć drugą połową ciasta orzechowego – wyłożyć resztę kremu – polać polewą czekoladową.



Przepis na polewę znajdziecie przy tym cieście: http://www.przepisybabci.com.pl/2019/08/18/tradycyjna-babka-na-budyniach-mojej-babci/

Można też rozpuścić czekoladę.

Smacznego!!!

2 thoughts on “Ciasto orzechowe – pychotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *