Gęsty, domowy sok pomidorowy

Dzisiaj chciałabym Wam polecić gęsty, domowy sok pomidorowy. Nadaje się do wszystkiego, do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, gołąbków czy nawet do picia.

Składniki:

5 kg pomidorów

5 ząbków czosnku

2 łyżki soli

3 łyżki pietruszki suszonej

3 łyżki cukru



Wykonanie:

Pomidory umyć, włożyć do garnka, wsypać sól, zagotować. Gotować na małym ogniu 20 minut. Następnie przetrzeć przez gęste plastikowe sitko (tak, aby pestki się nie przedostały). Ponownie zagotować. Dodać przetarty na małych oczkach czosnek i pozostałe składniki. Gotować na małym ogniu 30 minut. Przestudzić. Przelać do słoików. Od momentu zagotowania pasteryzować 15 minut.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w Pobierz możesz pobrać i wydrukować przepis 🙂

Do słoików na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *