Fasolka w zalewie pomidorowej w słoiki na zimę

Ten przepis jest mojego pomysłu. Bardzo smakuje mojej rodzince, dlatego obowiązkowo, co roku, już od kilku ładnych lat musi znaleźć się w mojej spiżarni. To pyszny dodatek do obiadu nie tylko do ziemniaków, ale też do ryżu czy kaszy. Można go wykorzystać w dowolny sposób, jaki przyjdzie Wam do głowy 😉

Na ok. 2kg fasolki

Składniki na zalewę:

1 ½ szklanki cukru

1 ½ szklanki octu

7 ½ szklanki wody

12 łyżek koncentratu pomidorowego

12 łyżek ketchupu

1 łyżeczka kurkumy



Dodatkowo:

2 średnie cebule

Pieprz w ziarenkach

Ziele angielskie

Liść laurowy

1 łyżka soli kamiennej

Wykonanie:

Zagotować zalewę i odstawić do wystudzenia.

Fasolkę pokroić, opłukać, zalać wodą i posolić 1 łyżką soli kamiennej. Gotować na małym ogniu 10 minut. Zlać wodę.

Fasolkę przestudzić i wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę. Do każdego słoika na dno wrzucić po 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego i kawałek liścia laurowego. Włożyć do słoików.

Zalać przestudzoną zalewą tak, aby zakryła fasolkę.

Od momentu zagotowania pasteryzować 40 minut na małym ogniu.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w Pobierz można pobrać plik i wydrukować 🙂

Do słoików na zimę

1 thought on “Fasolka w zalewie pomidorowej w słoiki na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *