Rolada kakaowa z kremem kawowym

Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na pyszną roladę z kremem kawowym. W sam raz do porannej kawki, a potem kolejnej i kolejnej. Po prostu nie można się jej oprzeć jest tak smaczna 🙂

Biszkopt

Składniki:

5 jajek

¾ szklanki cukru

3 łyżki mąki tortowej

2 łyżki mączki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

2 łyżki oleju

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli



Wykonanie:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.
  3. Następnie cały czas ubijając dodać żółtka. Dodać olej i chwilkę ubijać.
  4. Na koniec dodać mąkę, mączkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wielkości 33cm x 38cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 13 minut.
  6. Po upieczeniu biszkopt przełożyć na papier do pieczenia posypany kakao. Zwinąć w roladę.

Krem

Składniki:

150 ml wody

2 łyżki kawy naturalnej mielonej

1 ½ łyżki żelatyny

½ litra śmietany słodkiej 36%

1 tabliczka czekolady mlecznej

200 g marmolady z malin lub innej

Wykonanie:

  1. Kawę zaparzyć wodą (150 ml).
  2. Przelać gorącą przez sitko (odcedzić fusy).
  3. Wsypać żelatynę, dobrze rozpuścić. Wstawić na chwilę do zimnej wody.
  4. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami nieubitej śmietany.
  5. Śmietanę ubić na sztywno.
  6. Śmietanę łączyć (dodając partiami) z letnią czekoladą
  7. Na koniec wlewać partiami wystudzoną (gęstniejącą) kawę z żelatyną.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać przepis 🙂

2 thoughts on “Rolada kakaowa z kremem kawowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *