Pyszne ciasto „BOUNTY”

Ostatnio przeglądałam stary zeszyt mojej Mamy i poszukałam przepis na to przepyszne ciasto – Bounty. Nie wiem, dlaczego wcześniej nie rzucił mi się w oczy. Domyślam się, że dlatego, iż długo już nie robiłam tego ciasta i po prostu o nim zapomniałam. Kakaowy biszkopt z masą z wiórek kokosowych polany czekoladą to szybki sposób na coś słodkiego.

Forma do ciasta 24cm x 24cm ( na większą formę trzeba zrobić to ciasto z półtorej porcji)

Biszkopt

Składniki:

3 jajka

80 g maki tortowej

1 łyżka mączki (skrobi) ziemniaczanej

1 ½ łyżki kakao

85 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

¾ łyżeczki proszku do pieczenia 



Wykonanie:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym.
  3. Następnie cały czas ubijając dodać żółtka.
  4. Na koniec dodać mąkę, mączkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 20 minut.

Masa kokosowa:

Składniki:

200 g śmietany słodkiej 30%

100 ml mleka

1 łyżka cukru waniliowego

1/3 szklanki cukru brązowego

150 g masła 82%

1 łyżka olejku migdałowego

200 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

  1. Śmietanę, mleko, cukier brązowy, cukier waniliowy oraz olejek zagotować.
  2. Wsypać wiórki kokosowe i cały czas mieszając gotować na małym ogniu (ok.5-10 min.), aż masa zgęstnieje.
  3. Zestawić z ognia i dodać masło. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści.
  4. Tak przygotowaną masę należy wystudzić (można to zrobić w zanurzając garnek w zimnej wodzie lub po prostu odstawić na jakiś czas).

Dodatkowo:

Ok. 3 czubatych łyżeczek marmolady z malin lub innej

1 tabliczka mlecznej czekolady

50 g masła 82%

Złożenie ciasta:

  1. Wystudzony biszkopt włożyć z powrotem do formy i posmarować marmoladą.
  2. Wyłożyć wystudzoną (letnią) masę kokosową.
  3. Czekoladę połamać, wrzucić do małego garnka, dodać masło i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej (rozpuszczać nad parą, nie zanurzając garnka w wodzie, bo czekolada się zwarzy)
  4. Rozpuszczoną czekoladą udekorować ciasto.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać przepis :

5 thoughts on “Pyszne ciasto „BOUNTY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *