Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji

Uwielbiamy makowce, a moja Mama postanowiła trochę unowocześnić makowiec tradycyjny. Jest bardzo pyszny. Polecam!!!

Składniki na spód (blaszka 25cm x 35cm)

2 jajka

½ szklanki cukru

125 g masła

½ szklanki mączki ziemniaczanej

1 szklanka mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:



Jajka, cukier i masło utrzeć. Dodać sypkie składniki przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki ciasta. Resztę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.

Składniki na masę makową:

200 g maku gotowego do użycia (dostępny w Tesco)

1 1/3 szklanki mleka

2 łyżki masła

4 jajka

1 szklanka cukru trzcinowego

1 łyżka cukru ze skórką cytrynową (dr.Oetkera)

3 łyżki rodzynek

3 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka esencji pomarańczowej

1 jabłko

2 łyżki marmolady malinowej lub powideł śliwkowych

Wykonanie:

Mleko zagotować. Wsypać mak gotowy do użycia. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Dodać cukier ze skórką cytrynową, rodzynki, płatki migdałowe i esencję pomarańczową. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć odłożone ciasto ze spodu, masło, cukier, żółtka i utrzeć. Dodać mak z bakaliami, utarte ze skórką na grubych oczkach jabłko i marmoladę. Wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i wymieszać. Masę wylać na spód.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 55 minut.

Polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Posypać płatkami migdałowymi.



Smacznego!!!

Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać przepis i wydrukować 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *