Najprostszy sernik gotowany według przepisu mojej Mamy

Lubię serniki, a ten jest naprawdę pyszny. Idealny do kawki, a na jednym kawałku się nie skończy 😉

Spód:

Składniki:

3 jajka

6 łyżek cukru

5 łyżek wody przegotowanej

5 łyżek oleju rzepakowego

1 szklanka mąki tortowej typ 450

2 łyżki kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka. Dobrze ubić. Olej zmieszać z wodą. Dodawać partiami do masy. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25cm x 35cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 25 minut.



Masa serowa:

Składniki:

6 jajek

1 ½ szklanki cukru

1-2 łyżki esencji waniliowej z pomarańczą

250 g masła

1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego

2 budynie śmietankowe

5 dag rodzynek

3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

W dużym garnku zmiksować jajka, cukier, wanilię i masło. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Dodać budynie śmietankowe i zmiksować. Postawić na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać rodzynki wcześniej namoczone w wodzie i odciśnięte oraz płatki migdałowe. Wymieszać.



Dodatkowo:

200 g dżemu porzeczkowego

Polewa czekoladowa:

Składniki:

6 łyżek mleka

2 łyżki cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki masła

1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

Mleko, cukier, masło i kakao w małym rondelku, ciągle mieszając, na wolnym ogniu zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i polać sernik.



Przełożenie ciasta:

Zimny spód posmarować dżemem porzeczkowym, wylać gorącą gotową masę serową. Zimny sernik polać polewą czekoladową.

Smacznego!!!

Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *