Sernik kujawski z mlekiem w proszku

Pyszny sernik z mlekiem w proszku po prostu rozpływa się w ustach. Idealny na imprezę 🙂

Składniki na spód:

300 g herbatników

150 g masła

1 łyżka olejku waniliowego



Wykonanie:

Herbatniki rozkruszyć w chopperze. Masło rozpuścić, nie gotować. Gorące wymieszać z olejkiem wlać do herbatników, dobrze wymieszać.

Przełożyć na blachę (wymiary: 25cmx35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie, dobrze ugnieść.

Składniki na masę twarogową:

1 kg twarogu z wiaderka

1 szklanka cukru brązowego

2 łyżki cukru waniliowego za skórką cytryny

6 jajek

2 budynie waniliowe

½ szklanki oleju rzepakowego

1 ½ szklanki mleka 2%

1 ½ szklanki mleka w proszku

1 łyżka olejku waniliowego

Szczypta soli



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, cukier brązowy, cukier ze skórką cytryny, olejek waniliowy utrzeć mikserem. Ucierając partiami dodawać mleko wymieszane z olejem. Następnie dodać mleko w proszku z budyniami przesiane przez sitko, utrzeć mikserem. Dodać ubitą pianę i wymieszać łyżką.

Gotową masę przełożyć na herbatnikowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Następnie skręcić temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, studzić 15 minut. Wystawić z piekarnika i wystudzić. Zimny sernik polać polewą.

Składniki na polewę:

50 g masła

3 łyżki mleka 2%

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka kakao

1 łyżeczka mąki tortowej

2 rządki gorzkiej czekolady 80%

Wykonanie:

Na wolnym ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia. Lekko przestudzoną polewą polać sernik.



Gotowy sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!

Poniżej klikając w POBIERZ, można pobrać i wydrukować przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *