Kiszonki – naturalny probiotyk

Kiszona kapusta lub ogórki to bomba witamin (z grupy B: B1, B2, B3; C,A,E,K), których brakuje nam zwłaszcza zimą, ale również naturalny probiotyk, ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego. W związku z tym kiszonki są źródłem substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy zawarty w kiszonkach reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie oraz zmniejsza poziom cholesterolu.

W trakcie procesu kiszenia zmniejsza się zawartość cukru, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce. Jeden średni ogórek lub miseczka kapusty to tylko 12 kcal.

Kiszonki są zdrowe, ale zawierają dużo soli, dlatego należy je jadać z umiarem – jako dodatek. Szczególnie powinni uważać nadciśnieniowcy.

Gotowanie kiszonek jest nieopłacalne, ponieważ pozbawia je witaminy C oraz dobroczynnych bakterii i najlepiej jadać je na surowo.

Idealne są kiszonki wykonane samodzielnie, ponieważ naturalnym konserwantem jest kwas mlekowy. Kiszonki robione na dużą skalę, przemysłowo, zawierają zazwyczaj środki konserwujące. Przeważnie do przemysłowych przetworów dodaje się również np. jeden szczep bakterii albo inne substancje, które przyśpieszają proces fermentacji. W związku z tym takie kiszonki mają mniej walorów zdrowotnych niż te, gdzie proces fermentacji przebiega w sposób naturalny.

Dowiedziono, że kiszonki fermentowane z warzyw kapustnych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Przeciwmutogennie działa sok z białej kapusty, a kiszona biała kapusta zapobiega nowotworom piersi, jelita grubego i płuc. Co ciekawe spożywanie kiszonek przez kobiety w ciąży może wzmocnić odporność dziecka i zapobiec alergii pokarmowej. Równie wartościowy jak kiszonki jest powstały w wyniku fermentacji sok. Tak jak inne probiotyk kiszonki zwiększają odporność i chronią przed infekcjami. Poza tym kiszonki:

·        Mają dobroczynne działanie na włosy, skórę i paznokcie,

·        Minimalizują i redukują bóle migrenowe,

·        Powodują zwiększenie koncentracji i redukują uczucie senności,

·        Pomagają w profilaktyce depresji,

·        Wpływają na lepszy metabolizm i szybsze spalanie kalorii.

Kiszonki mają wiele właściwości, nie sposób opisać wszystkie. Jeśli jesteście głodni wiedzy odsyłam Was do następujących artykułów, które były bazą do przygotowania dla Was tego wpisu:

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kiszonki-to-najlepszy-probiotyk-aa-H7ZC-EZKn-Uj6Q.html

https://diagnozujmy.pl/dlaczego-warto-jesc-kiszonki/

 Dziękuję za uwagę!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *