Angielskie herbatniki

Tradycyjne angielskie ciastka, które rozpływają się w ustach.

Składniki:

100 g masła

¼ szklanki cukru brązowego

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

1 żółtko

1 niepełna szklanka mąki

¼ szklanki płatków owsianych

2 łyżki mączki ziemniaczanej

¼ łyżeczki soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść rękoma.

Podzielić ciasto na ok. 20 małych kulek (mi wyszło 21). Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać ręką na grubość ok. 5 milimetrów.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *