Pieczone pierożki z nietypowym farszem

Lubię szukać nowych inspiracji, a ostatnio uaktywniły moją wyobraźnię pieczone pierożki. To pyszny dodatek do zupki (np. ogórkowej) lub zastępcza wersja zwykłych pierogów. Polecam!!!

Przygotowywanie pierożków najlepiej rozpocząć od zrobienia farszu, gdyż musi on ostygnąć zanim zaczniemy go kłaść na ciasto.

Składniki na farsz:

120 g mrożonego pora lub 100 g surowego

150 g boczku krojonego w kostkę (można kupić gotowy w opakowaniu)

3 czubate łyżki kukurydzy

1 jajko

1 łyżka mąki

Sól

Pieprz czarny mielony

2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:



Boczek podsmażyć na oleju rzepakowym (ok.5 – 7 min.) tak, aby się trochę zrumienił. Dodać por i kukurydzę. Smażyć ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i doprawić pieprzem i solą. Następnie dodać rozkłócone jajko z mąką i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Składniki na ciasto:

250 g margaryny o temperaturze pokojowej

3 szklanki mąki wrocławskiej (typ 550) lub do wypieku ciast drożdżowych (typ 650)

6 łyżek mleka

6 dag drożdży

Szczypta soli

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w mleku na bardzo małym ogniu (muszą być tylko lekko ciepłe. Wlać do pozostałych składników i dokładnie zagnieść ciasto rękoma. Z ciasta uformować kulę. Włożyć do woreczka foliowego i zanurzyć w naczyniu z letnią wodą. Kiedy wypłynie na wierzch należy ją wyjąć.

Gotowe ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Jeśli ciasto będzie kruche, można posypać trochę mąką (garść lub dwie) i przerobić. Stół lub stolnicę posypać mąką, rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Na każde nałożyć farszu i dokładnie zlepić, aby pierożki się nie otworzyły podczas pieczenia. Można też ciasto zwijać w rulon i ciąć jak na paszteciki.



Ułożyć na blachach wielkości piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Z porcji otrzymamy około 30 pierożków. Powinny zmieścić się na dwie blachy. Ja piekę dwie od razu w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *