Domowe ciasteczka maślane

Dzisiaj polecam przepis na domowe ciasteczka maślane. Są kruche i smaczne. Lubię je robić, bo wszystkim smakują. Polecam!!!

Składniki:

1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej

¼ szklanki mąki wrocławskiej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki płatków owsianych górskich

130 g masła o temperaturze pokojowej

4 łyżki cukru kryształ

5 łyżek mleka

Wykonanie:

W jednej misce zmieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i płatkami.

W drugiej utrzyj mikserem masło z cukrem. Następnie dodaj mleko i dobrze utrzyj.

Masę maślaną przełóż do sypkich składników.

Wyrób ciasto ręką. Ciasto trochę klei się do rąk. Stół, albo stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 – 4 milimetrów i wycinaj kółka za pomocą foremki lub szklanki. Przenieś ciasteczka za pomocą noża na blachę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 13- 15 minut na złoty kolor.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Z tej porcji wyjdzie ok. 20 ciasteczek.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *