Delikatne ciasteczka owsiane z białą czekoladą – soft oatmeal cookies with white chocolate

The English version is available below. 

Dzisiaj polecam pyszne ciasteczka owsiane, które zawierają zdrowe płatki owsiane – skarbnicę witamin. Swoje zdrowotne właściwości płatki zawdzięczają witaminom m.in. takim jak:

  • B6 – poprawia pamięć i koncentrację oraz zapobiega występowaniu anemii,
  • B1 i kwas pantotenowy – przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu.

Poza tym płatki owsiane to również źródło magnezu, żelaza i błonnika, dlatego zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

 

Składniki:

270 g masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru brązowego

2 jajka

2 łyżki olejku waniliowego

2 i 1/3 szklanki mąki luksusowej typ 550

2 ½ szklanki płatków owsianych

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

200 g białej czekolady

 

Wykonanie:

Czekoladę pokroić w drobną kostkę. W misce utrzeć mikserem masło z cukrem, olejkiem waniliowym i jajkami. W oddzielnej misce zmieszać mąkę, płatki, proszek, sodę oraz sól. Dodać do utartego masła. Wsypać czekoladę oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Wyrobić ręką. Ciasto będzie kleiło się do rąk. Blachy o wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, układać na blasze i spłaszczać. Zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rosną na boki.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1800C przez 12-14 minut.

Smacznego!!!

Today I recommend soft and yummy oatmeal cookies. They consist of healthy oatmeal, a bank of vitamins. Oatmeal is healthy because of vitamins it consist, for example:

  • B6 – improves memory and concentration and prevents anaemia,
  • B1 and panthotenic acid – prevent fatigue and irritation.  

Oatmeal is also a source of magnesium, iron and dietary fibre, therefore I encourage you to tray out this recipe.

 

Ingredients:

270 g of butter (at room temperature)

1 cup of brown sugar

2 eggs

2 tbsp. of vanilla extract

2 1/3 cups of flour (all-purpose)

2 ½ cups of oats

½ tsp. of salt

½ tsp. of baking powder

1 tsp. of baking soda

100 g of candied orange theme

200 g of white chocolate

 

Method:

Cut chocolate into small dice. Stir butter, brown sugar, vanilla extract and eggs together in a medium bowl. Combine flour, baking powder, baking soda, oats and salt in a separate bowl. Add the mixture to the butter. Pour chocolate and candied orange theme and mix everything by hand.

The dough will be sticky.

Roll the dough into walnut sized balls and arrange the balls a baking sheet. Flatten each cookie by hand or using fork. Keep a large distance between each cookie because the cookies grow.

Bake them for 12-14 minutes in a preheated oven to 1800C.

Bon appétit!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *