Jabłecznik według przepisu mojej Babci – apple pie recipe by my Grandmother – version 2

The English version is available below.

To stary przepis, przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest wyśmienite i delikatne. Długo pozostaje w smakowej pamięci. Polecam!!!

 

Składniki:

250 g margaryny

1 szklanka cukru + 3 łyżki do jabłek

4 jajka

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka mączki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g kwaśnej śmietany

1 litr marmolady lub 1,5 kg jabłek

1 łyżka cynamonu

 

Wykonanie:

1,5 kg obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek posypać 3 łyżkami cukru i zagotować. Zlać sok, pogotować ok. 8-10 minut na bardzo małym ogniu. Ostudzić. Dodać cynamon i wymieszać. Jeśli mamy już gotową marmoladę dodajemy tylko cynamon.

Margarynę z cukrem utrzeć. Miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z mączką i proszkiem do pieczenia. Miksować na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Odłożyć 3 czubate łyżki gotowego ciasta. Pozostałe ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach: 23cm x 33cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto wykładamy marmoladę.

A na marmoladę pozostałe ciasto (3 czubate łyżki) wymieszane z kwaśną śmietanką.Jeśli będziemy mieli śmietanę 12% nie trzeba dodawać mleka, a jeśli 18% to należy dodać 2 łyżki mleka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 1700 C przez 55 minut.

Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

This is an old recipe. It goes in our family from generation to generation. This is an excellent, mild and soft cake. I recommend it  😉

 

Ingredients:

250 g of margarine

1 cup of white sugar + 3 tbsp. to apples

4 eggs

2 cups of flour

1 cup potato flour

2 tsp. of baking powder

200 g of sour cream

1 litre of apple marmalade or 1,5 kg apples

1 tbsp. of cinnamon

Icing sugar

 

Method:

Pour 3 tbsp. of white sugar on 1,5 kg of peeled and cut to dice apples. Boil the apples. Pour the juice out of the apples and boil the apples to simmer for about 8-10 minutes. Cool down the apples. Add cinnamon and mix the apples. If you already have marmalade only add cinnamon and mix the marmalade.

Stir margarine with white sugar. Add beaten eggs on a time and mix well after adding each one.

Combine flour, baking powder, potato flour with each other and sieve the mixture. Mix it at low speed with the margarine until completely blended. Put away heaped 3 tbsp. of dough.

Put the rest of the dough on the baking tray (23cm x 33cm). Put the marmalade on the dough. Mix the rest of the dough (3 tbsp. of dough) with sour cream and in on the put marmalade.

Bake the cake in a preheated oven at 1700C for 55 minutes.

Decoration: pour icing sugar.

Bon appétit!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *