Nadziewane patisony – pychotka :)

 

Idealne na obiad. Pełne zdrowia, bo zawierają kaszę bulgur. Pisałam już Wam przy zwijkach z boczkiem, że to kasza znana i doceniana przez mieszkańców Bliskiego Wschodu od ponad 4000 lat. Zawiera substancje, które między innymi wspomagają pracę serca, koją nerwy i obniżają poziom cukru we krwi. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego polecana jest także kobietą w ciąży.

Składniki na nadzianie 8 patisonów.

Składniki:

8 patisonów

350 gram mielonego z szynki

2 jajka

100 g kaszy bulgur

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 por

2-3 kapelusze od patisonów

2-3 małe marchewki

6-8 plasterków sera

Liście pietruszki i selera

Pieprz cytrynowy

Pieprz czarny mielony

Papryka ostra mielona

Suszona bazylia

Czosnek niedźwiedzi

Kurkuma

Sól

Wykonanie:

Kaszę ugotować wg wskazań producenta. Patisony oczyścić z gniazd nasiennych, wcześniej odkrawając tylko górę (tam gdzie jest ogonek to dla mnie jest dół). Marchewkę, kapelusze od patisonów oraz cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w półtalarki. Liście pietruszki oraz seler posiekać (część można zostawić do posypania na ser).

Dodać mięso, jajka i ugotowana kaszę. Doprawić przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wypełnić patisony.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika nałożyć na górę plastry sera, można posypać posiekaną pietruszką i selerem.

Wstawić ponownie do piekarnika na 10 – 15 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *