Smaczne pomidory w galarecie

Trwa sezon na pomidory, dlatego chciałabym Was namówić do wypróbowania tego przepisu. Pomidory posiadają wiele właściwości zdrowotnych, które zawdzięczają związkowi o działaniu przeciwutleniającym, tzw. likopenowi. Jedzenie pomidorów między innymi zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, zapobiega miażdżycy czy poprawia odporność, więc jeśli znudziły Wam się klasyczne pomidory lub ketchup wypróbujcie ten przepis. Mogę Was zaręczyć, że nie będziecie żałować. Serdecznie polecam 😉

 

Składniki:

1 kg pomidorów

1 duży ząbek czosnku

1 mała cebula czerwona

1 mała cebula biała

Garść posiekanej natki pietruszki

Ziele angielskie

Pieprz czarny w ziarenkach

 

Zalewa:

1 litr wody

3 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

3 czubate łyżki żelatyny bez namaczania (Gellwe)

 

Wykonanie:

Pomidory sparzyć (zalać wrzątkiem na 3 minuty, następnie przelać zimną wodą) i obrać ze skórki. Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach: 22cm x 30cm. Duże pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a małe układać w całości. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Posypać pomidory.

Wierzch posypać natką pietruszki, kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz pieprzu.

 Zagotować zalewę z wody, octu, cukru i soli. Zdjąć z ognia.  Wsypać żelatynę, której nie trzeba namaczać wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie wymieszać ( nie gotować). Przestudzoną zalewą zalać pomidory. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać według uznania, np. jako przekąskę do chleba lub bułki.

Smacznego!!!

 

Jedna odpowiedź do “Smaczne pomidory w galarecie”

  1. Robiłam kiedyś galaretkę pomidorową ze zmiksowanymi pomidorami. Taka musi być pyszna i super wygląda! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *