Sernik z masą krówkową – pychotka :)

Szybki i smaczny sernik, który kusi smakiem.

Składniki na spód:

220 g herbatników kakaowych lub zwykłych maślanych

110 g orzechów włoskich

130 g masła

1/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć w blenderze lub chopperze. Orzechy drobno pokroić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25cm x 35cm. Starannie docisnąć do dna wyrównując powierzchnię.

 

Składniki na masę serową:

1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego

510 g masy krówkowej (kajmaku) { 3 – 4 łyżki odłożyć do polewy}

6 jajek

60 g masła o temperaturze pokojowej

5 łyżek mleka

2 łyżki cukru pudru

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

3 łyżki cukru waniliowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki (3 – 4 łyżki masy krówkowej zostawić do polewy) miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.

Masę serową wylać na spód.

Piec w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 1600C i piec jeszcze 40 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a potem kolejne 15 minut przy lekko uchylonym.

Po wyjęciu z piekarnika posmarować jeszcze ciepły sernik polewą:

  • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • 3 – 4 łyżki masy krówkowej.

Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z kajmakiem.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *