Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana (courgette and potato pie recipe)

Mniam, mniam ...

The English version is available below.

Taka zapiekanka gości na moim stole w sezonie na warzywa z własnego ogródka. Świetnie zastępuje danie obiadowe. Kusi smakiem. Polecam 🙂 

Mniam, mniam ...

Składniki:

700 g cukinii ze skórką i ziarnami

500 g ziemniaków (obranych)

2 czerwone cebule

1 por (średni)

2 ząbki czosnku

10 – 15 dag boczku wędzonego (może być w plastrach)

½ szklanki mąki

½ szklanki oleju

3 jajka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Ziemniaki obrać. Cukinię, ziemniaki, cebulę, czosnek zmielić w chopperze lub potrzeć na tarce o cienkich oczkach. Por pociąć w półtalarki. Boczek pokroić na drobno. Wszystko wrzucić do miski, dodać mąkę, olej, jajka oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Piec w piekarniku nagrzanym do 2000C przez 60 minut.


Smacznego!!!

The pie is a great thing to eat instead of dinner. It is tempting and delicious. They all want a piece of the pie.

Ingredients:

700 g courgette with peel and kernel

500 g potatoes

2 red onions

1 leek (medium)

2 cloves of garlic

100 – 150 g bacon

½ cup of flour

½ cup of oil

3 eggs

1tsp. of salt

1 tsp. of black ground pepper

1 tsp. of basil

1 tsp. of wild garlic

Method:

Peel potatoes. Chop courgettes, the potatoes, the onions and two cloves of garlic in a chopper or grate them into fine pieces. Cut the leek up into half – slices. Cut the bacon up into thin slices. Put everything into a bowl; add flour, oil, eggs and the spices. Stir well. Put everything into heatproof dish. Bake the mixture at 2000C for 60 minutes.

Bon appétit!!!



1 thought on “Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana (courgette and potato pie recipe)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *