Ketchup bułgarski pełen smaków

Witajcie,

Dzisiaj polecam Wam niepowtarzalny przepis na ketchup bułgarski. Pomidory, jabłka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek – to niezawodna kombinacja składników. Ketchup bułgarski świetnie sprawdza się jako sos do domowej pizzy, czy do pasztetów lub wędlin.

Składniki:

2,5 – 2,6 kg pomidorów

600 g jabłek

700 g marchewki

600 g pietruszki

600 g selera

400 g cebuli

7- 8 ząbków czosnku

1 szklanka octu 10%

1 i 1/3 szklanki cukru

10 łyżeczek musztardy chrzanowej

1 łyżka czarnego pieprzu mielonego

2 liście laurowe

3 łyżki soli



Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Większe pokroić na części, a małe mogą być w całości.

Pozostałe warzywa oraz jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych potrzeć na tarce o małych oczkach lub przepuścić przez maszynę do tarcia warzyw (też na małych oczkach).

Dodać cukier, przyprawy, musztardę, ocet i dokładnie wymieszać. Odstawić na 12 godzin, najlepiej na noc.

Masę gotować na małym ogniu ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1300C na ok. 1 ½ – 2 godzin, mieszać od czasu do czasu.

Jak trochę przestygnie zmiksować w rozdrabniaczu (chopperze). Zagotować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1300C na ok. ½ – 1 godziny (do uzyskania konsystencji ketchupu). Przełożyć do słoików i pasteryzować od momentu zagotowania 15 minut. Po pasteryzacji, przy wyjmowaniu słoików z kociołka, dokręcić zakrętkę.

Smacznego!!!



3 thoughts on “Ketchup bułgarski pełen smaków

  1. Byc moze własnei zrobie i ja. Ale cala moja rodzina uwielbia pikantny w słoiczku Włocławek. Ale wiadomo ze nigdy dobrego za wiele 😉

    1. Proszę zrobić, nie będzie Pani żałować. Jeśli lubicie Państwo pikantny, to można dodać ostrej papryki mielonej. A swojskie myślę, że lepsze niż kupne, bo bez konserwantów. Pozdrawiam 😉

  2. Fajny przepis na pewno zrobię 🙂 Z takich sklepowych lubimy kotlin 🙂 Ale dostałam od babci sporo pomidorów z działeczki, więc jakoś je musze przerobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *