Ogórki kanapkowe na dwa sposoby

Witajcie,

Dzisiaj polecam przepis na smaczne ogórki kanapkowe w zalewie zwykłej lub z ostrą papryką i kurkumą. Pychotka 🙂

 

Zalewa wystarcza na ok. 7 słoików 0,65 litra

Ja miałam ok. 3 kg pociętych ogórków i otrzymałam 11 słoików.

Składniki na zalewę:

1 litr wody

1 ½ szklanki octu 10%

¾ szklanki cukru

 

Dodatkowo:

Ziarna gorczycy

Ziarna ziela angielskiego

Ziarna pieprzu

Liść laurowy

Koper

Papryka ostra mielona

Kurkuma

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

Ogórki

Sól kamienna


 
Wykonanie:

Ogórki pokroić na plastry. 1 kg pociętych ogórków zasolić 1 łyżką soli. Odstawić na ok. 2 godziny.

Zagotować zalewę i przestudzić. Zalewę można podzielić na połowę, albo zagotować drugą i dodać do niej 1 łyżeczkę ostrej papryki oraz 1 łyżeczkę kurkumy.

Paprykę pokroić w paski. Po 2 godzinach zlać wodę z ogórków.

Na dno każdego słoika wrzucić po 1 ziarenku ziela, 3 – 5 ziarenek pieprzu, 1 łyżeczkę ziaren gorczycy, kawałek liścia laurowego oraz dojrzały koper. Wkładać ogórki oraz po 2 – 3 kawałki czerwonej oraz żółtej papryki.

Zalać zalewą. Od momentu zagotowania pasteryzować ok. 7 minut na bardzo małym ogniu. Wyciągając słoiki z kociołka po pasteryzacji dokręcać zakrętkę, wtedy mamy pewność, że się nie popsują.

Smacznego!!!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *