Krajanka z borówkami amerykańskimi

Witajcie,

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować ciasto fit. Polecam, ponieważ jest smaczne i zawiera zdrowe owoce: borówki amerykańskie, których chociaż w sezonie nie powinno brakować na naszym stole. Są one cenione na całym świecie nie tylko za smak, ale właśnie za swoje właściwości zdrowotne. Borówka miedzy innymi poprawia wzrok, reguluje trawienie, jest pomocna w walce z miażdżycą oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby, przewodu pokarmowego oraz płuc. Więcej informacji znajdziecie na: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/borowka-amerykanska-wlasciwosci-lecznicze-kalorie-i-przetwory-artykul/jpfrcz

Składniki:

½ szklanki orzechów włoskich

1 ½ szklanki płatków owsianych

1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

2/3 szklanki mąki luksusowej typ 550

¾ szklanki cukru trzcinowego

½ szklanki oleju rzepakowego

2 jajka

1 łyżka olejku waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru ze skórką pomarańczy

8 daktyli suszonych

1 szklanka borówek amerykańskich

 

Wykonanie:

W jednej misce ubij jajka. Następnie ubijając partiami dodawaj najpierw cukier, a potem olej i olejek waniliowy.

Do drugiej miski wsyp zmielone w blenderze lub chopperze orzechy włoskie oraz płatki owsiane. Dodaj mąki, sodę, proszek, cynamon, cukier ze skórką pomarańczy oraz pokrojone daktyle. Wymieszać. Małymi porcjami dodawać do masy jajecznej i mieszać delikatnie łyżką.

ciasto surowe

Na koniec dodać borówki i ponownie wymieszać. Przełożyć na blachę o średnicy 24 cm.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1800C przez 35 – 40 minut.

Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową: w małym rondelku rozpuścić 2 rządki czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka i łyżkę masła. Nie gotować. Polać ciasto.

Poczekać aż polewa zastygnie i pokroić na porcje.

Smacznego!!!

1 thought on “Krajanka z borówkami amerykańskimi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *