Sos (chutney) cukiniowo – paprykowy na zimę

Witajcie,

Dzisiaj polecam pyszny chutney na zimę. Myślę, że powinniście spróbować go przyrządzić, bo naprawdę jest smaczny a zimą można go wykorzystać na wiele sposobów, np. jako gotową bazę do leczo, jako sos do pizzy czy jako dodatek do dań z ryżu, makaronu lub po prostu schabowego 😉

Składniki:

1,7 kg cukinii bez ziaren i skórki

3 czerwone papryki (duże)

4 – 5 średnich cebul (może być czerwona i biała)

2 łyżki soli

12 łyżek octu jabłkowego 6%

250 gram cukru

3 łyżki ketchupu

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka gorczycy

2 łyżeczki bazylii suszonej

½ łyżeczki pieprzu Cayenne lub ostrej papryki (jak ktoś lubi może dać więcej)

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

 

Wykonanie:

Cukinię, cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Zasolić. Odstawić na ok. 2 godziny. Odsączyć i przełożyć do garnka. Dodać ocet jabłkowy i cukier. Gotować 20 minut na małym ogniu. Po 20 minutach dodać przyprawy, czosnek posiekany na drobno oraz ketchup i koncentrat. Gotować kolejne 20 minut. Jeszcze ciepłe przekładać do słoików. Pasteryzować 15 minut.

Smacznego!!!

A po pracy zapraszam na chwilę relaksu:

http://webep1.com/Zobacz/To?a=30281&mp=11979&r=aHR0cDovL2luaXN0cmFjay5uZXQvZC9odGNrLnBocD96b25laWQ9MjkyNjY3Jk9YTENBPTEmaW5pc1RyYWNrPTEwNjc0N19iMjE2NTQx0

 

3 odpowiedzi do “Sos (chutney) cukiniowo – paprykowy na zimę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *