Tarta z kremem budyniowym i owocami

Witajcie,

Dzisiaj polecam pyszną tartę z kremem budyniowym, borówkami oraz malinami 😉

Na blachę o średnicy 26 cm

Składniki na ciasto:

255 g mąki luksusowej typ 550

130 g masła o temperaturze pokojowej

100 g cukru kryształ

1 jajko

2 łyżki wody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem.

Krem budyniowy:

Składniki:

2 torebki budyniu waniliowego

600 ml mleka

4 łyżki cukru

1 łyżka cukru ze skórką pomarańczy

1 kwaśna śmietana 18% (200 g)

2 jogurty naturalne po 180 g każdy

 

Wykonanie:

Budyń ugotować z 4 łyżkami cukru na 600 ml mleka. Ciepłą (nie gorącą) masę budyniową połączyć ze śmietaną i jogurtami naturalnymi.

 

Pozostałe składniki:

350 g owoców (borówki i maliny)

 

Wykonanie końcowe:

Na gotowy spód rozsmarować ½ kremu budyniowego.

Posypać owocami i wyłożyć resztę kremu.


Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez 60 minut.

Po ostygnięciu tartę polać polewą czekoladową przygotowaną wg poniższego przepisu:

Składniki: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru kryształ, 1 łyżka kakao, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka żelatyny; Wykonanie: wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku, na małym ogniu. Nie gotować.

Smacznego!!!

1 thought on “Tarta z kremem budyniowym i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *