Ogórki w musztardzie

Przyjęło się, że ogórki w musztardzie muszą być małe i ładne. Ja jednak obalam ten mit. Zaprawiam w musztardzie ogórki, jakie mi zostaną po kiszeniu, czyli duże (ale bez przesady), małe i krzywe. Warunek jest jeden ogórki po przekrojeniu muszą być zielone w środku, a nie białe. Przepis ten wypróbowałam już w zeszłym roku. Część ogórków stała do wiosny i nie zmieniła swojego koloru oraz smaku. Polecam.

Zalewa na ok. 11 słoików 0,33 litra

 

Składniki na zalewę:

10 łyżeczek musztardy chrzanowej lub rosyjskiej

1 szklanka cukru

1 szklanka octu

1 litr wody

1 łyżeczka soli kamiennej

 

Dodatkowo:

Ziele angielskie

Liść laurowy

Pieprz w ziarnach

 

Wykonanie:

Zagotować zalewę i przestudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Włożyć do słoików. Dodać 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 – 3 ziarna pieprzu oraz mały kawałek liścia laurowego. Zalać przestudzoną zalewą tak by przykryła ogórki.

Pasteryzować na bardzo małym ogniu 8 minut.

Smacznego!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *