Ciasto Weselna Dama

Witajcie,
Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne ciasto na biszkopcie makowym. Pychotka 🙂 


Składniki na biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki suchego maku
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier. Dodać żółtka i ubić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i wymieszać delikatnie łyżką. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 35 minut.

Masa budyniowa
Składniki:
½ litra mleka
2 budynie waniliowe
250 g masła o temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru
Wykonanie:
2 budynie ugotować na ½ litrze mleka z 4 łyżkami cukru. Do zimnego budyniu partiami dodawać masło i ucierać. Ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodatkowo przygotować:
1 dużą paczkę biszkoptów
2 łyżeczki kawy mielonej
300 ml wody
¾ tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżkę masła
1 łyżkę mleka
2 łyżki cukru pudru
Kawę zalać 300 ml gotowanej wody. Odstawić do ostygnięcia. Jeśli ktoś lubi do kawy może dolać spirytusu. Polewę przygotować tuż przed polaniem ciasta. Do małego garnuszka wrzucić czekoladę, masło, cukier puder oraz dodać mleko. Rozpuścić na małym ogniu cały czas mieszając. Nie gotować. Polać gotowe ciasto.

Przekładanie ciasta:
Biszkopt – masa budyniowa – biszkopty moczone w kawie – polewa

Smacznego!!!

 

Jedna odpowiedź do “Ciasto Weselna Dama”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *