Angielskie ciasteczka owsiane – pychota 

Witajcie,

Dzisiaj szef kuchni poleca pyszne angielskie ciasteczka owsiane.

Składniki:

250 g masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki białego cukruUtarte masło

1 szklanka cukru brązowego

2 jajka

1 łyżka olejku waniliowego

1 łyżka cukru ze skórką pomarańczy

2 szklanki mąki luksusowej typ 550

2 ½ szklanki płatków owsianychWszystkie składniki

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

100 g siekanych orzechów włoskich

200 g rodzynek

Wykonanie:

Orzechy posiekać. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. W misce utrzeć mikserem masło z cukrem białym i brązowym, cukrem ze skórką pomarańczy, olejkiem waniliowym i jajkami. W oddzielnej misce zmieszać mąkę, płatki, proszek, sodę oraz sól. Dodać do utartego masła. Wsypać rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wyrobić ręką. Ciasto będzie kleiło się do rąk.

Gotowa masa

Blachy o wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, układać na blasze i spłaszczać. Zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rosną na boki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 12-14 minut. Aby były kruche przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z porcji otrzymałam 45 ciastek.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *