Wielkanocny zajączek – krok po kroku

Witajcie,

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pysznego zajączka wielkanocnego. Przepis ten wymyśliła moja Mama 30 lat temu.

 

CIEMNE CIASTO BISZKOPTOWE:

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki

3 łyżki mączki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej, powoli dodawać cukier. Następnie dodać żółtka i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sitko wsypać mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C przez 40 minut.

 

KREM CZEKOLADOWY:

Składniki:

1 puszka mleczka skondensowanego czekoladowego

1 ½ kostki masła

Wykonanie:

Masło rozbić mikserem i powoli, po jednej łyżce dodawać mleczko czekoladowe.

KREM WANILIOWY (do ozdoby zająca)

1 paczka kremu waniliowego – przygotować wg wskazań producenta.

Dodatkowo przygotować dżem najlepiej porzeczkowy, malinowy lub jagodowy, ewentualnie truskawkowy.

 

Wykończenie:

Biszkopt przeciąć na połowę.

Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem oraz kremem czekoladowym. Przykryć drugą warstwą biszkoptu i posmarować kremem. Pozostawić tylko tyle kremu do posmarowania miejsc  widocznych po wycięciu uszu.

 Uszy wyciąć po przeciwległych stronach biszkoptu z nałożonym kremem, aby wyglądały tak jak na powyższym zdjęciu.

Krem waniliowy nałożyć do szprycy i zaznaczyć kontury zająca oraz łapki i koszyczek.

Do koszyczka nakładamy kolorowe wielkanocne jajeczka lub lentilki. Z kolorowych jajeczek robimy również oczy i nos. Wąsy można wykonać z paluszków lub układamy rodzynki.

Zajączka można ozdobić wg własnego uznania. U nas każdego roku wygląda inaczej. Zapraszam do eksperymentowania.

Smacznego!!!

 

1 thought on “Wielkanocny zajączek – krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *