Mazurek z kremem mascarpone

Witajcie!!!

Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszny mazurek. Przepis ten wymyśliła moja Mama. Gorąco polecam!!!

Składniki na ciasto kruche:

½ szklanki cukru pudru

250 g masła

3 szklanki mąki

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cukier waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ręką. Podzielić na trzy części. Blachę w kształcie jaja o średnicy 35cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć każdą część ciasta. Ja posiadam jedną taką blachę, ale formuje sobie ciasto wg niej i piekę na oddzielnej blaszce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 20 minut.

Składniki na krem:

½ litra słodkiej śmietany 36% bez 4 łyżek

250 g  mascarpone

100 g białej czekolady

100 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno. Dodawać mascarpone i ubijać na mniejszych obrotach.

Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać rozpuszczoną przestudzoną (zimną, ale płynną) białą czekoladę, a do drugiej mleczną. Delikatnie połączyć łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Każdą czekoladę wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami płynnej, nieubitej śmietany ( odjąć z kartonika 4 łyżki przed ubiciem) śmietany.

Dodatkowo:

2 galaretki agrestowe lub cytrynowe

200 g marmolady malinowej lub innej

1 galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklanki gotowanej wody

Wykonanie mazurka:

Na spód wyłożyć krem z mleczną czekoladą (zostawić parę łyżek do ozdobienia mazurka), przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować marmoladą malinową i wyłożyć tężejącą 1 galaretkę. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Wyłożyć na nie połowę kremu z białą czekoladą. Wyłożyć drugą tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki. Po stężeniu galaretki udekorować tak jak na zdjęciu lub według uznania.

Smacznego!!!