Smaczne drożdżówki z budyniem i marmoladą

Witam,

Dzisiaj polecam Wam smaczne drożdżówki z budyniem i marmoladą według sprawdzonego przepisu. Smakują wybornie i o wiele, wiele lepiej niż z cukierni. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

1 kg mąki do wypieków drożdżowych typ 650

500 g masła

10 dag drożdży

180 g jogurtu naturalnego

2 jajka

Olejek waniliowy

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

½ litra mleka + ½ szklanki

½ szklanki cukru + 6 łyżek cukru do budyniu

Ok. 400 g marmolady

Wykonanie:

Dwa budynie rozpuścić w ½ szkl. mleka z 6 łyżkami cukru. ½ litra mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać budyń i zagotować. Gotować ok.1-2 min, aż budyń będzie gęsty. Odstawić do ostygnięcia.

Drożdże pokruszyć do garnuszka. Dodać jogurt i rozpuścić delikatnie podgrzewając (może być tylko ciepłe).

Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane drożdże, masło, ubite jajka, kilka kropli olejku waniliowego i wyrobić ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm.

Na jedną część wyłożyć budyń a na drugą marmoladę.

Każdą część (oddzielnie z marmoladą i oddzielnie z budyniem) zwinąć w rulon. Odcinać plastry grubości ok. 2 cm.

Kłaść na płasko (na blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i formować drożdżówki (spłaszczyć na grubość ok. 1 cm).

Posypać przygotowaną kruszonką:

    125 g masła + 4 łyżki cukru + mąka typ 650, wyrobić do uzyskania kruszonki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 20 minut . Gotowe drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z tej porcji otrzymamy ok. 24 sztuki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *