Jajka faszerowane tuńczykiem i porem

Witajcie,

Dzisiaj chcę Wam polecić pyszne jajka z tuńczykiem i porem. To bardzo pożywne danie, które każdemu doda energii. Polecam 😉

Składniki:

6 jajek

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

150 g korzenia pora

1 łyżka masła

Garść posiekanego szczypiorku

1 czubata łyżeczka musztardy

1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego

1 czubata łyżka majonezu

Kilka rzodkiewek

Sól

Pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połowę i wyjąć żółtka. Wrzucić do miseczki.

Por pokroić na półtalarki. Podsmażyć na maśle tak, aby się nie zrumienił (ok.3-5 min.).

Żółtka, tuńczyka, podsmażony por, szczypiorek i 3 rzodkiewki pokrojone w drobną kostkę wymieszać z solą i pieprzem. Dodać majonez, jogurt i musztardę i ponownie wymieszać.

Ja dałam dużą puszkę tuńczyka (180 g) i farszu zostało mi na kanapki, ale możecie dać mniejszą puszkę. Tylko pamiętajcie, że pasta na kanapki jest wyśmienita.

Gotowym farszem napełnić połówki jajek i udekorować wg uznania.

Smacznego!!!

1 thought on “Jajka faszerowane tuńczykiem i porem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *