Sernik z nutellą

Dzisiaj polecam Wam pyszny i mocno czekoladowy sernik z nutellą. Pycha 😉

Składniki na spód:

125 g masła

½ szklanki cukru kryształ

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

150 g mąki tortowej

Wykonanie:

Masło, cukier i jajka zmiksować. Dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem i kakao, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Blachę o wymiarach 23 cm x 39 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie posmarować masłem. Wyłożyć ciasto i rozsmarować równomiernie. Przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

1 kg dobrego sera twarogowego z wiaderka

1 słoik (350g) nutelli bez 2 łyżek, które będą użyte do polewy

6 jajek

60 g masła

½ szklanki śmietany słodkiej 30%

3 łyżki cukru pudru

1 budyń czekoladowy

Cukier waniliowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki (2 łyżki nutelli zostawić do polewy) miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.

Masę serową wylać na spód.

Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 1600C i piec jeszcze 40 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a potem kolejne 15 minut przy lekko uchylonym.

Po wyjęciu z piekarnika posmarować jeszcze ciepły sernik polewą:

    2 łyżki nutelii

2 łyżki masła

Delikatnie podgrzać i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

100 g orzechów włoskich

1 łyżka masła

2 łyżki cukru pudru

Orzechy podsmażyć na maśle. Przesypać do miski i gorące wymieszać z cukrem pudrem. Posypać sernik polany polewą.

Ciasto wystudzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!

 

2 odpowiedzi do “Sernik z nutellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *