Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno

Witajcie,

Dzisiaj chcę Wam polecić przepis na najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym. Po prostu pycha, a przy tym odrobina chrzanu nam nie zaszkodzi, ponieważ wykazuje on silne działanie antywirusowe i bakteriobójcze. Stosuje się go przy przeziębieniu w stanie zapalnym dróg oddechowych. Ponadto wspomaga układ trawienny i wpływa pozytywnie na metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Poza tym łagodzi bóle reumatyczne. Warto też wspomnieć, że chrzan rozrzedza krew i w skuteczny sposób obniża zły cholesterol.

 

Składniki:

1 duża główka kapusty pekińskiej

350 g – 400 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki

200 g – 250 g pieczarek

80 g kaszy jęczmiennej wiejskiej

1 duża cebula

1 duży ząbek czosnku

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

1 jajko

2-3 łyżki oleju do smażenia pieczarek

Przyprawy:

  • Sól,
  • Pieprz czarny mielony,
  • Kurkuma mielona,
  • Papryka słodka mielona,
  • Papryka ostra mielona,
  • Majeranek otarty,
  • Bazylia,
  • Gorczyca,

Wykonanie:

Kaszę ugotować wg wskazań producenta. Pieczarki pokroić, obgotować w wodzie z ½ łyżeczki soli. Ja gotuję na małym ogniu ok. 5 minut. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami (ok.5 minut). Kasza i pieczarki muszę trochę ostygnąć zanim dodamy je do mięsa.

Z główki kapusty zdjąć ok. 10 – 15 liści. W dużym garnku zgotować ok. 5 cm wody. Wkładać po 3 – 4 liście i parzyć 5 minut. Wyjąć na durszlak i przelać zimną wodą. Odłożyć na talerz.

Do miski wrzucić mięso, kaszę, pieczarki, śmietanę i jajko. Posypać wg uznania przyprawami (jedni lubią bardziej ostre, a inni mniej), dodać czosnek potarty na tarce o grubych oczkach lub przepuszczony przez praskę. Nie przesadzać z solą, bo pieczarki oraz kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Wszystko dokładnie wymieszać.

Nakładać po 1 – 2 łyżki farszu na jeden liść kapusty i formować gołąbki. Złożyć boki liścia do środka na farsz i zwijać roladki, układać w wysokim naczyniu żaroodpornym.

Gotowe gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750C na 35 minut. Po tym czasie wyjąć i zalać przygotowanym wcześniej sosem:

  • 0,5 litra koncentratu pomidorowego w kartoniku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • Przyprawy: 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, papryka słodka i ostra mielona, bazylia.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki po 35 minutach pieczenia i włożyć do piekarnika, piec jeszcze 20 – 25 minut.

W między czasie przygotować kapustę na słodko-kwaśno. Potrzebne będą składniki:

  • Reszta kapusty pekińskiej,
  • 2 – 3 łyżki cukru,
  • 2 – 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/3 szklanki wody,
  • Sól, pieprz czarny mielony, kurkuma, garść siekanej natki pietruszki.

Wykonanie:

Kapustę przeciąć na połowę i pokroić w paski. Kapustę wrzucić na patelnię, dodać wodę masło i pozostałe składniki. Podsmażać ok. 20 – 25 minut, mieszając co jakiś czas łyżką. W razie, gdyby zaczęła się przypalać podlać jeszcze trochę wodą.

Propozycja podania:

Ja podaję gołąbki z ziemniakami i kapustą na słodko-kwaśno.

Smacznego!!!

 

1 thought on “Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *