Śledzie w śmietanie według przepisu mojej Mamy

Witajcie,

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej Mamy na pyszne śledzie w śmietanie. U nas w domu to klasyka, którą wszyscy lubią. W związku z tym, że już za parę dni „śledzik”, to mam nadzieję, że przepis będzie jak znalazł 😉 .

Składniki:

300 g filetów śledziowych solonych

3 – 4 duże ogórki kiszone

1 duże jabłko

2 cebule

250 g śmietany kwaśnej 18%

Sok z ½ cytryny

Pieprz

Mleko

Wykonanie:

Śledzie moczyć w wodzie z mlekiem przez ok. 3 godziny. Następnie odsączyć i pokroić w paski.

Jabłko umyć i obrać ze skórki oraz wykroić gniazdo nasienne.

Jabłko, ogórki i cebulę pokroić w kostkę.

Śmietanę wymieszać z cytryną i pieprzem.

Sosem zalać śledzie, jabłko, ogórki i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!

 

Polecam również inne przepisy:

http://www.przepisybabci.com.pl/2014/06/09/sledzie-po-japonsku-ryba/

http://www.przepisybabci.com.pl/2014/11/23/sledzie-po-lowicku/

http://www.przepisybabci.com.pl/2015/01/10/sledzie-w-sosie-smietanowo-majonezowym/

http://www.przepisybabci.com.pl/2017/12/05/rozowe-sledzie-mistrzowski-smak/

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *