Wiejskie klopsiki mielone

Witajcie,

Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne klopsiki, jak dla mnie poezja smaku. Zawierają one w sobie dużo zdrowych przypraw, a jedną z ostatnio odkrytych przeze mnie jest kardamon. Kardamon ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Kardamon w kuchni można stosować do przyprawiania dań mięsnych, jak również słodkości. Można go stosować w celu leczenia bólów brzucha, zaparć biegunek, na dolegliwości trawienne, otyłości, cukrzycy …, a więcej dowiecie się na: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kardamon-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_41906.html

Składniki:

350 g – 400 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki

1 jajko

3 łyżeczki musztardy sarepskiej, najlepiej firmy Kamis

5 łyżek bułki tartej

4 – 5  czubatych łyżek papryki czerwonej w occie pokrojonej w kostkę

4 średnie ogórki kiszone

1 – 2 ząbki czosnku

1 cebula

Sól

Pieprz mielony

Kurkuma mielona, ok. 1 łyżeczki

Papryka słodka mielona, ok. 1 łyżeczki

Papryka ostra mielona, ok. ¼ łyżeczki

Kardamon mielony, ok. ½ łyżeczki

Majeranek, ok. 2-3 łyżeczek

Bazylia, ok. 2 łyżeczek

Gorczyca, ok. 1 łyżeczki

1 łyżeczka smalcu

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulę, ogórki, paprykę czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę oraz przyprawy ( sól, pieprz według uznania, w zależności jak lubimy). Wszystko dokładnie wymieszać. Dno naczynia żaroodpornego posmarować delikatnie smalcem. Formować klopsiki o średnicy ok. 3 – 5 cm, układać w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez ok. 35 – 40 minut.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *