Różowe śledzie – mistrzowski smak

Dzisiaj chcę Wam polecić przepis na smaczne śledzie z buraczkami. Goście chwalą je za smak. Ich sekretem jest sos.

śledzie z buraczkami2

Składniki:

300 g filetów śledziowych solonych (waga bez wody)

2 – 3 średnie buraczki

1 duże jabłko (ja używam championów)śledzie z buraczkami

1 cebula

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki majonezu

Sok z ½ cytryny

Pieprz czarny mielony

Mleko

Wykonanie:

  • Śledzie namocz w wodzie z mlekiem (ok. 3 godzin). Po tym czasie wyjmij je z mlecznej zalewy i pokrój w paski.
  • Buraczki zagotuj. Gotuj ok.30 minut. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Jabłko umyj i obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę.śledzie z buraczkami1
  • Śmietanę połącz z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Sosem zalej śledzie, buraczki, jabłko i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej schłodź w lodówce przez całą noc. Przechowuj śledzie w lodówce.

Smacznego!!!

1 thought on “Różowe śledzie – mistrzowski smak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *