Pierniki jak u Babci – miękkie i pyszne

Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na pyszne i proste świąteczne pierniczki według trochę zmienionej receptury mojej Babci. Są miękkie zaraz po upieczeniu i nie muszą leżakować. Można je od razu konsumować  😉

pierniczki2

Składniki:

½ szklanki miodu naturalnegopierniki surowe ciasto

200 g masła

1 szklanka cukru brązowego

2 jajka

2 opakowania przyprawy do piernika lub ciastek korzennych

2 łyżeczki sodypierniczki po upieczeniu

640 g mąki wrocławskiej

 

Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki (mąka, soda, przyprawy) wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Masło, cukier i miód rozpuścić na małym ogniu, nie gotować. Ostudzić. Dodać do sypkich składników. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm, delikatniepierniczki posypując mąką, aby się nie kleiło. Wyciąć pierniczki. Jeśli chcemy powiesić je na choince trzeba zrobić dziurkę słomką. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 8 minut. Ozdobić według uznania.

Smacznego!!!

pierniczki1

 

Jedna odpowiedź do “Pierniki jak u Babci – miękkie i pyszne”

  1. Od 1 stycznia onet zamyka blog pl, szkoda pani strony, bo cala wieloletnia praca pójdzie w piz… Posty można wyeksportować, ale pozycje w google nie do odzyskania. Dlatego zawsze mowie – własna domena i hosting to podstawa przy blogowaniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *